Edzőt keresel? Így válassz!

Ha már rászántad magad, hogy életmódot váltasz, aminek szerves része lesz a rendszeres mozgás is, fontos, hogy megfelelő szakemberhez fordulj, és mindezt olyan helyen tedd, ahol jól érzed magad. Összegyűjtöttem néhány (szerintem) fontos szempontot, amik alapján vélhetően könnyebb lesz jó edzőt választanod-legyen szó akár egyéni, akár csoportos edzésekről.

Legyen kompetens
Értsen ahhoz, ami a te célod. Főleg, ha speciális igényeid, céljaid vannak, például valamilyen versenyre készülsz, vagy mozgásszervi panaszaid vannak. Erről megbizonyosodhatsz a már hozzá járó vendégek véleményéből, ajánlásaiból, de annak is utánajárhatsz, hogy az edző milyen végzettségekkel, tapasztalattal rendelkezik. Érdemes időt szánnod erre, hiszen a testedet, az egészségedet bízod rá, nagyon fontos, hogy szakértő kezekben legyél. Ne feledd, hogy nem mindig a magát leghangosabban hirdető a legjobb szakember.

Legyen köztetek bizalom és szimpátia
Ez sem elhanyagolható szempont, hiszen csak így fogod tudni rábízni magad az edző szaktudására, ő pedig csak így fog tudni kellően motiválni téged, hogy még a nehezebb, nyűgösebb napokon is elindulj, és tegyél a céljaidért. Különösen igaz ez személyi edzés esetében. Ha nem találjátok meg a közös hangot, akkor igencsak nehézkes lesz együtt dolgoznotok.

Érezd, hogy maximálisan rád figyel
Egy csoportos óránál ez nyilván nehezen valósítható meg, viszont ha személyi edzést veszel igénybe, akkor az tényleg rád, a céljaidra szabott legyen. Ezalatt értem azt is, hogy ne 3-4 fő eddzen egyszerre, ahol az edző figyelme erősen megoszlik, ami könnyen a hatékonyság rovására mehet. Persze létezik ilyen forma is, viszont azt kis csoportos edzésnek hívják.
A vendég mellett telefont nyomkodó, evő és ki tudja még mit csináló edzőkről pedig inkább nem is írnék. Mindenki el tudja dönteni, hogy neki mire van igénye, miért hajlandó fizetni.
A figyelem viszont jó, ha nem ér véget az edzéssel. Nem arra gondolok, hogy non-stop elérhetőnek kéne lennie bármilyen ügyben, viszont az azért mindenképpen előny, ha szükség esetén van lehetőséged szakmai segítséget kérni.

Legyen felkészült
Rendszeres felmérésekkel, tesztekkel figyelje a fejlődésedet, alakítsa az aktuális állapotodhoz az edzéseket. A fejlődéshez szükség van arra, hogy új ingerek érjenek, viszont továbblépni mindig csak akkor szabad, ha arra a szervezeted már felkészült. Különben túlterhelés, sérülés lehet a vége, ami tönkreteheti az addig elért eredményeidet is.

Tartsa be a saját kompetenciahatárait
Azt ugye te is tudod, hogy senki nem érthet mindenhez. Az edzésnek is sokféle szakterülete van, ezért fontos, hogy olyan edzőt válassz, aki a te céljaid elérésében a legtöbbet tud segíteni neked. Ne akarjon olyasmit is csinálni, amire már nem terjed ki a képzettsége, és te is jobban jársz, ha ilyesmit nem is vársz el tőle. Ha felelősen gondolkodik, ilyen esetben inkább ajánl olyan szakembert, akihez fordulhatsz.

Az általa alkalmazott módszerekkel tudj azonosulni
Egy adott célt többféleképpen is elérhetsz. Meg kell találnod azt az utat, amin nem csak elindulni tudsz, de rajta is tudsz maradni. A változás ugyanis csak így lehet tartós. Tájékozódj róla, hogy az adott edző milyen módszerekkel dolgozik, és ezek egyrészt mennyire passzolnak a te céljaidhoz, másrészt mennyire tudod őket hosszabb távon beépíteni az életedbe. Mert hiába hatékony egy edzésforma, ha te ki nem állhatod, a lelkesedésedet is hamar letöri, ez pedig kudarcra ítéli az életmódváltási törekvéseidet.

Elérhető-e számodra megfelelő időpontban, illetve helyen?
Mivel időből általában elég kevés van mindenkinek, fontos az is, hogy találjatok mindkettőtöknek alkalmas időpontot az edzésre. A helyszín sem elhanyagolható kérdés. Időbeosztás szempontjából is előnyös, ha közel van a munka- vagy a lakóhelyedhez. Így kisebb eséllyel marad ki egy-egy alkalom azért, mert nem érsz oda. A teremmel kapcsolatban fontos még annak stílusa, légköre, vendégköre. Ha szeretsz oda járni, még egy esős napon vagy fárasztó munka után is könnyebben indulsz el edzeni.

Nem mindig az olcsó a jó választás
Persze, nagyon fontos, hogy megfizethető legyen számodra a szolgáltatás. Azt viszont tudni kell, hogy a minőségnek ezen a téren is ára van. Ahhoz, hogy egy edző jól felkészült lehessen, számos képzésen kell részt vennie, ami nem kis költség, és nem mellesleg időigényes is. Próbáljatok tehát olyan megoldást találni, ami anyagilag sem megterhelő számodra, mégis hozzáértő szakemberrel tudsz együtt dolgozni.

Egyéni preferenciák
A fenti leírtak csak általános szempontok-és nem is feltétlenül fontossági sorrendben állnak. Neked lehetnek ezektől eltérő egyéni preferenciáid, amiket az elérni kívánt célod is erősen befolyásolhat. Legfontosabb, hogy olyan edzőt találj, akivel a közös munka könnyebb, és így az életmódváltás nem kínlódás, hanem élvezetes kihívás, ami egy jobb életminőséget biztosít számodra.

Sok sikert kívánok a választáshoz, és kitartást az életmódváltáshoz!

 

A bejegyzésben szereplő képek saját fotók, azok engedély nélküli felhasználása TILOS!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.