Manuális fascialazítás

A manuális fascialazítás középpontjában (ahogy a neve is mutatja) a kötőszövettel, más néven fasciával végzett munka áll.

A fascia körbeöleli az izmokat, izomcsoportokat, ereket, belső szerveket és idegeket, kialakítja az izmok és az emberi test formáját, segíti annak működését. A test egyes területeit egymáshoz rögzíti, míg másokat enged egymáshoz képest finoman elmozdulni. A fascia egy rugalmas, az izmokkal és csontokkal együtt mozduló szövettípus. Sérülések, stressz, rendszeresen ismétlődő mozdulatok hatására, illetve a kor előrehaladtával elveszti rugalmasságát és megrövidül, feszesebbé és tömörebbé válik. Ez a feszült fascia az izmokra és csontokra gyakorolt hatásán keresztül megváltoztatja testtartásunkat és a test egyensúlyi helyzetét, ami fájdalmat, kényelmetlen érzést vagy állandósult fáradtságot is okozhat. A gravitáció erőteljes hatása nagymértékben befolyásolja a testtartást és a mozgást. Egy egyensúlyi állapotából kibillent test az erőforrásait nem képes megfelelően használni, így folyamatosan dolgoznia kell azért, hogy a gravitáció ellenében felegyenesedett helyzetben tudja magát tartani. A mindennapi stressz, a fizikai sérülések, egészségtelen mozgásminták és megszokások is felelősek az egyensúlyi állapot megbomlásáért. Idővel a test alkalmazkodik mindehhez, aminek következtében egyes képletek megrövidülnek, megfeszülnek, mások túlnyúlnak. Ezek következtében a testben merevség és fájdalom jelenik meg, ami energiahiányhoz és fásultsághoz vezethet.

A kezelés során nyújtjuk és lazítjuk a fasciát, amivel visszaállítható a test megbomlott egyensúlyi helyzete, könnyebbé, összehangoltabbá válik a mozgás, és otthonosabban érezzük magunkat a saját testünkben. A kezelések hatására létrejövő változásokat, amelyek a jobb testtartásban és a test struktúrájában jelennek meg, a fascia kezelésén keresztül tudjuk elérni. Ez a módszer – a masszázs-kezelésekkel ellentétben – inkább a kötőszöveti rendszerre fókuszál, mint az izmokra. Többfajta technikát használunk a kötőszövetek nyújtására, és ezen keresztül a testtartás újrapozícionálására. Ezáltal egy sokkal könnyedebb, harmonikusabb és szabadabb mozgás jön létre a testrészek között ülés, járás, vagy akár a légzés folyamán. A helyes testtartás fenntartása pedig jóval kevesebb energiát igényel.

Ahogy a szövet ellazul, sokféle érzet keletkezhet a testben egészen a meleg és kellemes érzéstől a kényelmetlenig. A kezelés történhet masszázsasztalon, de a terapeuta álló vagy ülő pozícióban is dolgozhat, vagy akár mozgásos gyakorlatokon keresztül is végezheti a kezelést. A kezelő mindig megfelelő erősségű technikát használ, melyet a kliens visszajelzései alapján választ meg. Így az egész kezelés folyamatos kontroll alatt zajlik. A szövet ellazulásakor és kiegyenlítődésekor előfordulhat, hogy a kliens érzelmekkel kapcsolatos oldódást is tapasztal, ami régi, a fascia szövetébe elraktározódott traumatikus emlékek felszabadulásával járhat. A kezelések fehérneműben vagy fürdőruhában a bőrön történnek.

Kinek ajánlott a manuális kezelés?
Gyakorlatilag mindenkinek. Van, aki csökkenteni szeretné krónikus fájdalmait vagy a stresszt, más növelni szeretné sportteljesítményét. Alkalmazható gyermekek és idősebbek számára is.

Kinek nem javasolt a kezelés?
A kezelés nem alkalmazható fertőzések, láz, akut gyulladás és friss trauma esetén, továbbá az akut porckorongsérv, rheumatoid arthritis, osteoporosis és osteomyelitis néhány formája is kontraindikáció lehet.